Informatie voor toeristen op vakantie in Turkije

Tijdens je verblijf in Turkije bestaat de mogelijkheid dat je in contact komt met een straathond. Sommige van hen dragen een oortag. Dat is een herkenning vanuit de overheid dat de hond is gesteriliseerd en gevaccineerd tegen hondsdolheid. Op zich is dit een goed initiatief, maar het merendeel van deze honden wordt gedumpt op plaatsen waar ze weinig voedsel of water vinden en vaak zijn het locaties waar ze gevaar lopen om gedood te worden of om slachtoffer te worden van een auto-ongeluk.

Honden die 2geen oortag hebben zijn dieren die NIET gesteriliseerd zijn. Zijn ze daarvoor risico-gevallen op ziektes en hondsdolheid? Neen… Turkije is nog niet rabiës-vrij verklaard, maar gedurende al die jaren dat SoS straathonden er actief is, is er nog nooit een geval geweest van hondsdolheid of enig ander overdraagbare ziekte van dier op mens. Dus maak je vooral geen zorgen. Geef ze de aandacht, liefde, voeding en verzorging die je op dat moment kan geven!

Vaak krijgen wij noodoproepen vanuit het hele land. Helaas is onze opvang klein en is het een privé- initiatief. Wij zijn gevestigd in de regio Antalya(Zuid-Turkije) en zijn niet in staat om alle dieren te helpen. We helpen daar waar mogelijk is met alle plezier, mits voldoende medewerking en hulp van diegene die de hond gevonden heeft.

Ben je als toerist verliefd geworden op een straathond en wil je die meenemen naar huis? Dat kan… Maar niet zonder meer! Turkije is een land waar nog steeds een strikte uitvoerprocedure geldt. Deze is niet alleen lang maar ook duur en complex. De hele procedure neemt ongeveer 4 maanden in beslag.

De gemiddelde kosten hieraan verbonden

– 200 euro (bloedtest, vaccinaties, microchip, uitvoerdocument)1

– 45 euro (sterilisatie) De organisatie laat geen honden vertrekken zonder dat dit in orde is.

– 140 euro voeding, verzorging, ontvlooiing en ontworming voor een periode van  4 maanden

– Tussen 40 en 75 euro reservatiekosten op de vlucht

– Ingeval er geen vluchtbegeleider is, 1/4de van een retourticket.

Dit hoog kostenplaatje kan niet worden gedekt door de onkostenvergoeding die per geadopteerde hond wordt aangerekend. Vandaar onze ruime waaier aan activiteiten zoals verkoop van gadgets, BBCue, recyclage-acties, spaarpottenactie en dergelijke meer. Als je als toerist een hond vanuit Turkije naar België / Nederland wil meenemen, worden de reëel gemaakte onkosten aangerekend.